Colaz

Colaz

Μενού

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

''ΧΙΟΝΟΤΡΥΠΑ'' ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Το Όρος Φαλακρό (Μπόζ Ντάγ στα Τούρκικα , δηλαδή Γκρί βουνό) συνδέεται δυτικά με τον Όρβυλο, ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του ποταμού Νέστου, που το διαχωρίζει από την κεντρική Ροδόπη. Βόρεια εκτείνεται ως το Βουλγάρικο έδαφος.
Σε υψόμετρο 2100 m. (λίγο πρίν την κορυφή) και σε μικρή σχετικά απόσταση από το σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού βρίσκεται η «Χιονότρυπα» , ένα από τα εντυπωσιακότερα και βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας , με άνοιγμα στομίου μεγαλύτερο των 40m και συνολικό βάθος 110 m. 
Η "Χιονότρυπα"  οφείλει την ονομασία της στον μόνιμο πάγο και χιόνι που διατηρεί στο εσωτερικό της, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας του υψομέτρου στο οποίο βρίσκεται. Αποτελείται από δύο κλιμακωτούς θαλάμους, αν και η είσοδος στον δεύτερο θάλαμο είναι δυνατή μόνο το καλοκαίρι όταν ένα τμήμα του πάγου και του χιονιού έχει τηκτεί (λιώσει) και η στάθμη του έχει χαμηλώσει. 
Το βάραθρο επισκέφτηκαν μέλη της Σπηλαιολογίας Σ.Χ.Ο. Καβάλας,  της Σπηλαιολογίας  Θεσ/νίκης "Πρωτέας"και του " Χείρωνα" Θεσσαλίας τον Ιούλιο του 2018.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου