Colaz

Colaz

Μενού

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΛΥΝΕΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το σπήλαιο Πολύνερου Καβάλας αποτελούσε ένα διακαή πόθο της Σπηλαιολογικής Ομάδας Σ.Χ.Ο.Καβάλας, αφού οι περιγραφές του, από τον αείμνηστο Κ.Ατακτίδη, το θεωρούσαν ως το σπήλαιο, με τον πλουσιότερο και θεαματικότερο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο της περιοχής.
Η οργιαστική φύση όμως των βουνών της Λεκάνης και οι ελάχιστες αναφορές, για το συγκεκριμένο σπήλαιο, καθιστούσαν την ανακάλυψή του μια πρόκληση, αλλά και ένα διαχρονικό πρόβλημα…
Τη λύση έδωσαν οι προσωπικές γνωριμίες. Ένα Σάββατο του Ιουνίου 2018 με τη βοήθεια του 86χρονου συνοδοιπόρου του Κ. Ατακτίδη, κ.Χριστόφορου Χαραλαμπίδη, ενός «αιώνιου νέου» με ακόρεστη διάθεση, νεανική όρεξη και ακάματο πνεύμα,ξεκίνησε η αναζήτηση...
Η είσοδος του σπηλαίου είναι βαραθρώδους τύπου διαμέτρου 3m και βάθους 3-4m. Στη συνέχεια ένας στενός διάδρομος μήκους 6m (κλίσης 45o) οδηγεί στο μοναδικό θάλαμο του σπηλαίου. Ελλειψοειδούς διατομής, διαστάσεων 30Χ20m και ύψος που ποικίλλει από 7-10m, αποζημιώνει τους επισκέπτες με τον άφθονο, πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό σπηλαιοδιάκοσμό του.
Πλούσια σταγονοροή, μια μεγάλη αποικία νυχτερίδων, αρκετό γουανό και ορισμένοι τρωγλόβιοι οργανισμοί δείχνουν ότι το σπήλαιο « Πολύνερου », που αναπτύσσεται σε ασβεστόλιθους της Μάζας της Ροδόπης, είναι εδώ, «ζωντανό».
“ ..If eternity fails, it will still be there… “

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου