Colaz

Colaz

Μενού

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ 2020


 Ο απολογισμός της αποστολής στα Ζαγοροχώρια πρέπει να ξεκινήσει διαφορετικά: με ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στα μέλη της Ε.Σ.Ε για την αποδοχή, την εγκαρδιότητα και την απαράμιλλη φιλοξενία τους! Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστούμε πολύ για όλα, μας κάνετε να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι!
Η αποστολή της Ε.Σ.Ε στα Ζαγοροχώρια , από 18-26/07/2020, (22 σπηλαιολόγοι, 1400m σχοινιών, 140 Kg εξοπλισμού που μετακινήθηκε μέσα σε σπήλαια, …)  είχε ως στόχο την επίσκεψη, φωτογράφιση, χαρτογράφηση και συλλογή βιολογικών δειγμάτων από σπήλαια και βάραθρα στο Κεντρικό Ζαγόρι. Στην αποστολή συμμετείχαν και τέσσερα (4) μέλη της Σπηλαιολογίας Σ.Χ.Ο.Καβάλας (Παπαποστόλου Θ., Πολυχρονιάδης Τ., Πιπέρης Θ., Σεμαλτιανός Ν.) από 23-26/07/2020.

4 μέρες λοιπόν(για εμάς) , με επισκέψεις σε 3 βάραθρα:
Α) Χιονότρυπα – Αυγερινός ( - 156 m)
Β) Σπήλαιο Αη-Γιώργη ή Αγίας Παρασκευής ( -80 m)
Γ) Τρύπα της Μπελόης ( -54 m)
και ένα σύντομο, αλλά εξαιρετικής ομορφιάς, περπάτημα στη Σκάλα του Βραδέτου, την ημέρα της αναχώρησής μας.


Τι είναι όμως αυτά που μας έμειναν και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ; Τους υπέροχους σπηλαιοσυντρόφους και τους φιλόξενους κατοίκους, τις βραδιές με καλή παρέα κάτω από τον πλάτανο στο Τσεπέλοβο, τα «μαθήματα» αστρονομίας από τον Τάσο, τα δεκάδες πετρόχτιστα ηπειρώτικα γεφύρια, τα επιβλητικά βουνά, τα αλπικά τοπία, το φαράγγι του Βίκου, τα καφενεία και τα χωριά βγαλμένα λες από διαφημιστικό σποτ του Ε.Ο.Τ, τη σιστέρνα στο Καπέσοβο, τα ζωντανά «μαθήματα» πολιτικής ιστορίας από ανθρώπους που στο σώμα τους και τη μνήμη τους χαράχθηκε η δόξα και το δράμα της μετακατοχικής Ελλάδας, τις ιστορικές μονές με τους αποστεωμένους αναχωρητές, τις ατέλειωτες συζητήσεις, τις ατέρμονες πνευματικές αναζητήσεις…



Υ.Γ: Και μια προσωπική εξομολόγηση: τα μαθήματα Γεωλογίας στο σχολείο και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο κάποια στιγμή είχαν πάψει να αναπνέουν. Το παρελθόν στεκόταν ακίνητο και βουβό, παγιδευμένο σε θλιβερά αμφιθέατρα και «αποστειρωμένες» αίθουσες. Κατόπιν ήρθε η Σπηλαιολογία και το βουνό, εκεί όπου όλα απέκτησαν νόημα και ζωή: η φύση δονούνταν και πάλλονταν, ανάπνεε βαθειά, η Γη ήθελε να μοιραστεί τα μυστικά της και να πει τις χιλιόχρονες ιστορίες της, … Τελικά όλα (;) συμβαίνουν για κάποιο λόγο, αρκεί να είσαι εκεί έτοιμος να ακούσεις και να μοιραστείς. Carpe diem!
(Φωτογραφίες: Παπαποστόλου Θεόδωρος)

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από την εξερεύνηση του σπηλαίου της Χιονότρυπας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Βάραθρο Χιονότρυπας
















Βάραθρο Μπελόης
Η είσοδος του βαράθρου της Μπελόης
Χαρτογράφηση με σύστημα DistoX


Βάραθρο Αη-Γιώργη (ή Αγίας Παρασκευής)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου