Colaz

Colaz

Μενού

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΣΠΗΛΑΙΟ "ΣΟΥΠΑΤΖΙΝ - ΙΝΕ " (ΠΑΤΕΡΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ)


Η συγκέντρωση πληροφοριών και η κατάδειξη σπηλαίων και βαράθρων είναι ένας κρίσιμος τομέας της σπηλαιολογίας, για τους απανταχού σπηλαιοεξερευνητές.. 

Πληροφορίες για το σπήλαιο «Σουπατζίν-Ινέ» κοντά στο χωριό Πάτερμα υπήρχαν στο βιβλίο του Κ.Ατακτίδη. Μια εκπληκτική περιγραφή από το μακρινό 1977, υπάρχει στο αρχείο της Ε.Σ.Ε, από τον Κων/νο Μερδενισιάνο, όταν μαζί με τους Νικ. Λελούδα και Αντ. Μπαρτσιώκα επισκέφθηκαν την «αχαρτογράφητη» ακόμη τότε Ροδόπη. Τι έλειπε; Το ακριβές στίγμα! Χάρις όμως στη βοήθεια του Νίκου Τσούκα από την Κομοτήνη του Σελαϊντίν και Μεμέτ, από το γειτονικό χωριό Πάτερμα, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα, κανονίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κυριακάτικη εξόρμησή μας… 

Η διαδρομή προς το σπήλαιο στα ορεινά της Ροδόπης είναι μαγευτική ειδικά τώρα την άνοιξη, που η φύση θεριεύει, ξυπνώντας ράθυμα από το χειμέριο ύπνο της. 

Ο χωματόδρομος από το χωριό Πάτερμα προς τον Μύτικα και τη θέση «Λιβάδια», προσπερνά ρυάκια με γάργαρο νερό που κατεβαίνουν φουριόζικα από τις τριγύρω κορυφές, διασχίζει πυκνά δάση και διασταυρώνεται στο ρέμα Μπαγιούμ-Ντερέ με το πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι, που συνέδεε κάποτε την Κομοτηνή με τη Σαρακηνή και την Οργάνη, οδηγώντας σε μια κρίνη του Δασαρχείου, σε απόσταση 200m περίπου από το σπήλαιο «Σουπαϊτζίν» 

Το σπήλαιο αναπτύσσεται στη γεωτεκτονική ζώνη της Μάζας της Ροδόπης, σε φακό ασβεστόλιθων, στην επαφή ασβεστόλιθων-σχιστόλιθων. Πρόκειται μάλλον για καρστικό αγωγό με συνολικό μήκος που προσεγγίζει τα 200m. 
Η είσοδός του είναι ευρύχωρη. Στο πρώτο του τμήμα στερείται διακόσμου. Το δεύτερο τμήμα του είναι ένας οφειοειδής, ευρύχωρος διάδρομος με ελάχιστο σπηλαιοδιάκοσμο Στο τέλος του, μετά από μια μικρή αναρρίχηση 3,5-4m ξεκινά το τρίτο, στενότερο και εντυπωσιακότερο τμήμα του σπηλαίου, με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο ( κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες) και ένα μικρό βάραθρο βάθους 5m, μήκους 15m.
Το εντυπωσιακό στοιχείο του σπηλαίου είναι η ύπαρξη μιας πολύ μεγάλης αποικίας νυχτερίδων και απίστευτης ποσότητας γουανό, καθώς και η παρουσία πολλών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία, σπηλαιόβιων και τρωγλόβιων οργανισμών.

Το σπήλαιο εξερεύνησαν την Κυριακή 31 Μαρτίου οι Παπαποστόλου Θεόδωρος, Πολυχρονιάδης Τάσος, Πιπέρης Θεόδωρος, Ρηγούλης Τάκης, Τσαταλπασίδου Γιώτα, Τσανάκας Άγγελος, Τσούκας Νίκος, Πολυκανδριώτης Θανάσης, Σιδηρόπουλος Σάββας και Σεμαλτιανός Νίκος.






























  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου