Colaz

Colaz

Μενού

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

ΒΑΡΑΘΡΟ '' ΜΑΝΤΡΑ ΚΑΡΗ ''

    Στην κλασική πεζοπορική διαδρομή του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018, στους ορεινούς όγκους πέριξ της Καβάλας, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη , καθώς πληροφορηθήκαμε, την ύπαρξη:
α. ενός νέου, άγνωστου και αχαρτογράφητου σπηλαιοβάραθρου και 
β. δύο μεταλλείων-ορυχείων.
    Η επιτόπια έρευνα αποκάλυψε δύο τυπικά μεταλλεία χρυσού, αργύρου και χαλκού, με έντονη παρουσία ένυδρων οξειδίων του σιδήρου (λειμωνίτη, γκαιτίτη και αιματίτη ). Από το μέγεθος και τον τύπο της εξόρυξης των δύο μεταλλείων εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα της μακρόχρονης χρήσης των ορυχείων, από την αρχαιότητα έως πρόσφατα, όταν και εγκαταλείφθηκαν, λόγω της εξάντλησης των πολύτιμων μετάλλων.
    Το σημαντικότερο, όμως εύρημα ήταν η ύπαρξη ενός ακόμη βαράθρου δίπλα στην Καβάλα, στην κορυφή “Μάντρα Καρή”. 

    Το βάραθρο διανοίγεται σε καρστικοποιημένους ασβεστόλιθους και μάρμαρα της Μάζας της Ροδόπης. Η είσοδός του είναι τραπεζοειδούς διατομής με διαστάσεις: μήκους 4,40 m και πλάτους  1.2 - 2.40 m.
    Το βάραθρο δημιουργήθηκε από την εγκατακρήμνιση οροφής εγκοίλου και το βάθος του φτάνει τα 21m . Η παρουσία σπηλαιοθεμάτων είναι περιορισμένη (εξαίρεση αποτελεί η ύπαρξη μας ασβεστιτικής κολώνας και κάποιων ευμεγέθων σταλακτιτών.
    Στα αξιοσημείωτα του σπηλαίου είναι τα υπολείμματα ξύλινης σκάλας και λαθρανασκαφής από σύγχρονους χρυσοθήρες καθώς και η απουσία νυχτερίδων.
    Το βάραθρο εξερεύνησαν, φωτογράφησαν και χαρτογράφησαν σπηλαιοεξερευνητές- μέλη της Σπηλαιολογίας Σ.Χ.Ο. Καβάλας το Σάββατο 01/12/2018.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου