Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

΄΄ ΔΙΣΑΚΚΙΑ ΄΄ - ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΟΛΑΚΚΙΑ

  ΣΠΗΛΑΙΟ ΄΄ ΔΙΣΑΚΚΙΑ ΄΄ - ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΟΛΑΚΚΙΑ

    Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο εγκαταλειμμένο χωριό της Μεσολακκιάς, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους. Έχει βαραθρώδη είσοδο 3 m περίπου και στη συνέχεια γίνεται οριζόντιο, με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο, αλλά  δυστυχώς είναι ''βανδαλισμένο'' . 
    Ο ασβεστόλιθος στον οποίο διανοίγεται το συγκεκριμένο σπήλαιο, ανήκει στη γεωτεκτονική μάζα της Ροδόπης, στην ενότητα Παγγαίου.
    Στο συγκεκριμένο σπήλαιο, όταν το χωριό της Μεσολακκιάς κατοικούνταν, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου οι νέοι του χωριού κατέβαιναν με δαυλούς, όπως ακριβώς την ίδια μέρα έκανε ο Χριστός, κατεβαίνοντας στον Άδη για να διαλύσει τα σκοτάδια και να κηρύξει την Ανάσταση. Πρόκειται, βέβαια, για ανάμνηση κάποιου πανάρχαιου εθίμου του Παγγαίου, (λατρεία κάποιας χθόνιας θεότητας σε σπήλαιο, πράγμα που συνέβαινε και σε άλλα σπήλαια του Παγγαίου, όπως την Ασκητότρυπα, το σπήλαιο του Πλατανότοπου κλπ.), το οποίο η χριστιανική θρησκεία υιοθέτησε και προσάρμοσε, στα πλαίσια του θρησκευτικού συγκρητισμού.Η βαραθρώδης είσοδος του σπηλαίου'' Η ζωή κερδίζει το σκοτάδι ... ''


  


  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου