Colaz

Colaz

Μενού

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ - ΣΠΗΛΑΙΟ ''ΚΑΓΙΑΛΙ '' 


      Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου του Διδυμοτείχου, Καστροπολίτες '' Γνώση και Δράση'', η Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας εξερεύνησε από τις 11-13 Σεπτεμβρίου 2015, τα Σπήλαια ''Καγιάλι'' και ''Βούβα'' στο Διδυμότειχο, αλλά και κάποια μικρότερα σπηλαιώματα . 
   Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Σύλλογο Καστροπολίτες '' Γνώση και Δράση'' για την πρόσκληση να εξερευνήσουμε τα σπήλαια της περιοχής τους, τη βοήθειά τους, αλλά και την εκπληκτική και εγκάρδια φιλοξενία τους. 
  • Σπήλαιο Καγιάλι ή Σπήλαιο της Ακρόπολης. 
            Πρόκειται  για φυσικό σπήλαιο που βρίσκεται στο Διδυμότειχο.Η είσοδός του σπηλαίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης, απέναντι σχεδόν από το «Πεντάζωνο», βυζαντινό πύργο στην ανατολική όχθη του Ερυθροπόταμου.  Η θέση του σπηλαίου ήταν γνωστή στους ντόπιους από παλιά και είχε δώσει αφορμή για την επινόηση πολλών θρύλων που ήθελαν την είσοδο αυτή να βγάζει στην κορυφή του «Καλέ». 




 Το μήκος της σπηλιάς είναι περίπου 150m, ενώ το ύψος της σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 20m. Η επιφάνεια στο εσωτερικό της βαθαίνει σε κάποια σημεία ως και 3m  από το επίπεδο της εισόδου. Αμέσως μετά την είσοδο συναντά κανείς μια ορθογώνια αίθουσα μικρών διαστάσεων που καταλήγει σε δύο διαδρόμους. Ο αριστερός (νότιος) είναι φαρδύτερος και αδιέξοδος. Ο δεξιός όμως, ιδιαίτερα στενός, οδηγεί μετά από πορεία 100m περίπου σε δύο συνεχόμενες αίθουσες ακανόνιστου σχήματος και αρκετά μεγάλων διαστάσεων. 



















 Η μηχανική αλλά και υδροθερμική δράση του νερού αποτελεί τη σοβαρότερη διαδικασία δημιουργίας του σπηλαίου. Στα τελευταία του τμήματα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις κύριες εστίες διεύρυνσής του, τις πιο χαρακτηριστικές νερογλυφές και ανάμεσά τους τη σπουδαιότερη που εντοπίστηκε στην προτελευταία αίθουσα, με κωνικό σχήμα και ύψος περίπου 20 μέτρα. Στη δεύτερη αυτή αίθουσα υπάρχει μεγάλος όγκος φερτών υλικών  αλλογενούς προέλευσης.



Το πιο αξιόλογο παλαιοντολογικό εύρημα  αλλά και το πιο αποκαλυπτικό για τη γεωλογική ιστορία του τόπου, είναι ένα δείγμα απολιθώματος στην είσοδο του σπηλαίου, που ανήκει σε κοράλλι του τύπου Cladocora Cespitosa.      

Παρά την κακή διατήρησή του, το εύρημα οδηγεί στο παρακάτω συμπέρασμα: Την εποχή σχηματισμού της αποικίας των κοραλλιών στα οποία πιστεύεται ότι ανήκει το απολίθωμα, η είσοδος του σπηλαίου πιθανολογείται ότι βρισκόταν σε βάθος περίπου 20 m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και όχι ιδιαίτερα μακριά από την ακτή. Αν υπολογίσουμε ότι σήμερα το ίδιο σημείο βρίσκεται 60 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μεσολάβησε ανάδυση της ξηράς κατά 80 περίπου m.


Μετά την εξερεύνηση των 2 σπηλαίων ακολούθησε εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού, οργανωμένη άψογα από τους Καστροπολίτες ΄΄Γνώση και Δράση΄΄, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο το Δήμου Διδυμοτείχου, αναφορικά με τα ευρήματα και τις προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης των σπηλαίων. 










Και φυσικά μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να έχει  μόνο ένα τέλος....



Την επόμενη μέρα η Σπηλαιολογική Ομάδα καβάλας εξερεύνησε κάποια μικρά σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου