Colaz

Colaz

Μενού

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ - '' ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ''

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ - '' ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ''


Το χωριό Ποταμοί Δράμας είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του ποταμού Δεσπάτη, λίγο πριν αυτός εκβάλλει στον ποταμό Νέστο. Ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά σημεία όλης της περιοχής, είναι εκεί όπου ενώνονται τα νερά του Δεσπάτη και του ρέματος της Μελισσόμανδρας (Μάλουστας), με το χώρο αναψυχής και το ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ. Στην περιοχή διατηρείται ακόμη το πανάρχαιο έθιμο της βραχολατρείας με μικρά αφιερώματα πιστών να κρεμιούνται πάνω στον βράχο δίπλα από το εκκλησάκι.
Από το σημείο αυτό εκκινεί δασικός δρόμος, που μεταπίπτοντας διαδοχικά σε βατό μονοπάτι δίπλα στο Δεσπάτη, οδηγεί στο σπήλαιο των Ποταμών γνωστό με την ονομασία : « Φωλιά του Δράκου ».
Το σπήλαιο στην πραγματικότητα είναι ένας επιμήκης καρστικός αγωγός με διευρύνσεις και στενώσεις κατά διαστήματα, συνολικού μήκους 200 m περίπου. Γεωλογικά ανήκει στην ενότητα Σιδηρόνερου της Μάζας της Ροδόπης και τα πετρώματα που κυριαρχούν, όπως είναι φυσικό, είναι ασβεστολιθικά, με παρουσία όμως κατά σημεία γνεύσιων και ψαμμιτών. 
Η είσοδός του σπηλαίου είναι ευρύχωρη. Ο σπηλαιοδιάκοσμος στα πρώτα τμήματα του σπηλαίου είναι ιδιαίτερα φτωχός, στο δάπεδό του όμως εντοπίζονται όστρακα κεραμικής. Σε βάθος 50m περίπου το σπήλαιο διακλαδίζεται. Ο αριστερός κλάδος μετά από λίγο γίνεται ιδιαίτερα στενός και η συνέχιση της εξερεύνησης αδύνατη, ο δεξιός όμως συνεχίζει αρκετά και το τελευταίο του τμήμα είναι καταστόλιστο, με εντυπωσιακό σταλακτιτικό κυρίως, αλλά και σταλαγμιτικό διάκοσμο, παρουσία μιας σημαντικής αποικίας νυχτερίδων και αρκετού γουανό.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου