Colaz

Colaz

Μενού

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

΄΄ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ ΄΄ - ΒΡΑΣΝΑ

΄΄ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ … ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΄΄

Η εξόρμηση της  Κυριακής (22/01/2017) ΄΄εντάχθηκε΄΄ στην ιδέα των γεωπερίπατων, συνδυάζοντας αρμονικά σπηλαιολογία, επίσκεψη στο Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Β.Ελλάδος στα Βρασνά και τέλος, περιήγηση στο Κάστρο της Ρεντίνας.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη φιλοξενία τους και το θαυμασμό μας για τον κ.Μιχάλη Βλάχο και τη σύζυγό του Ute Gerhart. Το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Β.Ελλάδος στα Βρασνά είναι ένα μικρό ΄΄διαμάντι΄΄ , που οι ίδιοι με πολύ μεράκι και κόπο δημιούργησαν και στο οποίο μας ξενάγησαν μετά την εξερεύνηση του σπηλαίου της ΄΄Δρακότρυπας΄΄.
Δείτε περισσότερα σε: www.museumvrasna.wordpress.com
Η ΄΄Δρακότρυπα΄΄ όπως αποκαλείται το σπήλαιο των Βρασνών περιγράφηκε και χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κ.Ατακτίδη και τη Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας το 1988. Έχει μελετηθεί από βιοεπιστήμονες κυρίως για τις αποικίες νυχτερίδων αλλά και αραχνών, μυριάποδων και τρωγλόβιων (΄΄Η πανίδα των ελληνικών σπηλαίων, Υπ.Πολιτισμού, Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ελλάδος,  Μπαρτσιώκας 1995). 
Το 90-95% των σπηλαίων παγκόσμια διανοίγεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα λόγω καρστικής διάβρωσης. Η ιδιαιτερότητα της ΄΄Δρακότρυπας΄΄ έγκειται στο ότι διανοίγεται σε φακούς ασβεστόλιθων/μαρμάρων που βρίσκονται μέσα σε βιοτιτικούς γνεύσιους της Σερβομακεδονικής Μάζας (Μουντράκης, 1983), που επικρατούν στην περιοχή.
Η ΄΄Δρακότρυπα΄΄ είναι ένα μικρό σε μέγεθος σπήλαιο (συνολικό μήκος 100 m περίπου), με τρεις θαλάμους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους. Ο πρώτος είναι στενόμακρος και καταλήγει στον δεύτερο και μεγαλύτερο θάλαμο με τα πιο ενδιαφέροντα σπηλαιοθέματα, μέσω ενός στενού και χαμηλού διαδρόμου. Μετά από ένα ακόμη στενό πέρασμα 20-25 cm  περνάμε στον τρίτο θάλαμο και σε ένα ΄΄πατάρι΄΄,  που είναι προσιτό μέσω μιας σκάλας…
Το τέλος της ημέρας μας οδήγησε στα ερείπεια του βυζαντινού Κάστρου/καστροπολιτείας της Ρεντίνας, στην κορυφή του λόφου, στην δυτική είσοδο των Στενών της Ρεντίνας ή Μακεδονικών Τεμπών. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος,  είναι το μυστικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί από τον ανατολικό ακρόπυργο, στις υπόγειες δεξαμενές δίπλα στον Ρήχειο ποταμό, η οποία και χρησίμευε ως κρυφή έξοδος διαφυγής.
Στην είσοδο του σπηλαίου της ΄΄Δρακότρυπας΄΄ μαζί με τον κ.Μιχ.Βλάχο
Ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους θαλάμους της ΄΄Δρακότρυπας΄΄
Ο δεύτερος και μεγαλύτερος θάλαμος του σπηλαίου  
  

  




Το στενό πέρασμα που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο
  



Οι τρεις θάλαμοι της ΄΄Δρακότρυπας΄΄ συνδέονται μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους.
  


  

Η σκάλα που οδηγεί στο πατάρι του τρίτου θαλάμου



 






Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Βορ.Ελλάδος - Βρασνά







Κάστρο Ρεντίνας





Η είσοδος του μυστικού κλιμακοστάσιου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου