Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΗΓΩΝ ΑΓΓΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ( ΄΄ ΜΑΑΡΑΣ΄΄ ) - ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

   Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, συμμετέχοντας σε μια αποστολή αποτελούμενη από 3 σπηλαιολογικούς συλλόγους (« Πρωτέας», «Χείρων Θεσσαλίας»,  «Σπηλαιολογική Ομάδα Σ.Χ.Ο.Καβάλας»), και του συλλόγου «Serresaction», οργανωμένη από τη «Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης Πρωτέας»,με συμμετοχή 25 σπηλαιολόγων, εξερευνήσαμε το μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου των Πηγών του Αγγίτη Ποταμού («Μααράς») φθάνοντας σε βάθος 7800 μέτρα.
    Το σπήλαιο, ένας υπόγειος ποταμός στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Τα νερά που συγκεντρώνονται στη λεκάνη του Νευροκοπίου, από τις βροχές και τα χιόνια, αποστραγγίζονται μέσα από τις καταβόθρες του Νευροκοπίου, καταλήγοντας σε ένα υπόγειο διαμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο αγωγό εντυπωσιακών διαστάσεων.
    Ο σταλακτιτικός διάκοσμος του σπηλαίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, τόσο σε ποικιλία όσο και σε μέγεθος, ο δε σταλαγμιτικός είναι σχετικά περιορισμένος, καθώς η ροή του ποταμού δεν επιτρέπει τη δημιουργία πολλών σταλαγμιτών. 

    Σε βάθος 1150 μέτρων από την είσοδο υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες αίθουσες των ελληνικών σπηλαίων, η ονομαζόμενη « Αίθουσα της Ακρόπολης» μήκους 90m, πλάτους 60m και ύψους 40m. Ο υπόγειος ποταμός μετά από πορεία 5800 μέτρων διακλαδίζεται. 
Τόσο η αριστερή διακλάδωση μετά από άλλα 2 Km, όσο και η δεξιά μετά από 200m, καταλήγουν σε σιφόνια, τα οποία απαιτούν σπηλαιοκατάδυση (το αριστερό παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο). 
Ακόμη και η θερμοκρασία του νερού σε κάθε κλάδο του υπόγειου ποταμού είναι διαφορετική, λόγω της διαφορετικής διαδρομής που ακολουθούν (Το τμήμα που κατευθύνεται Β έχει θερμοκρασία 16,5οC, αυτό  που κατευθύνεται ΒΔ 12οC).

Η εξερεύνηση συνεχίζεται…

Υ.Γ: Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη «Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης Πρωτέας» για την άψογη συνεργασία και διοργάνωση της αποστολής!


Παρακολουθήστε μικρά βίντεο από το:

1. Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού - «Μααράς»

2. https://youtu.be/azFSIHJ6hH8Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου