Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

ΣΠΗΛΑΙΟ ’’ΒΟΣΚΟΒΡΥΣΗ’’ ( ΤΣΟΜΠΑΝ ΣΟΥΙ ) - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΣΟΡΟΠΗΣ

ΣΠΗΛΑΙΟ ’’ΒΟΣΚΟΒΡΥΣΗ’’ ( ΤΣΟΜΠΑΝ ΣΟΥΙ ) - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΣΟΡΟΠΗΣ

            Το σπήλαιο Βοσκόβρυση (Τσομπάν Σουί) βρίσκεται στα 1300 m υψόμετρο, σε συντεταγμένες N40° 53' 57.5" και  E24° 05' 08.2",  προσεγγίζεται δε μέσω μονοπατιού, που ξεκινά από το χωριό Μεσορόπη Καβάλας. Το μονοπάτι διαμορφώθηκε το 2006 από το δασαρχείο Καβάλας.

                    Το μονοπάτι είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο, περνά από μικρούς καταρράχτες και λίμνες, σημεία ξεκούρασης με παγκάκια και κιόσκια, προστατευτικούς φράκτες στα επικίνδυνα σημεία, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια. Φτάνει μέχρι τη Σπηλιά Βοσκόβρυση (Τσομπάν Σουί) διανύοντας μια απόσταση 5,5 Km περίπου, καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 800 m. H ανάβαση διαρκεί 3 ώρες περίπου , ενώ 2 ώρες περίπου διαρκεί η κατάβαση.   

            Το σπήλαιο Βοσκόβρυση διανοίγεται σε μάρμαρο της γεωτεκτονικής μάζας Ροδόπης, στην ενότητα Παγγαίου (’’Αυτόχθονο Ροδόπης’’). Έχει συνολικό μήκος 100-120m .

            Από την στενή είσοδο του σπηλαίου,  στην οποία δύσκολα μπαίνει άνθρωπος, ξεχύνεται ορμητικά νερό, αφού το σπήλαιο είναι στην πραγματικότητα ’’καρστική πηγή υπερπλήρωσης’’(υπόγειο ποτάμι). Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται τους μήνες που η στάθμη των υπόγειων υδάτων είναι χαμηλή, αφού τους μήνες έντονων βροχοπτώσεων το σπήλαιο πλημμυρίζει.
            Στον προθάλαμο του σπηλαίου, υπάρχουν ογκόλιθοι, λόγω καταπτώσεων τμημάτων των βράχων της οροφής.  
          Στο μεσαίο του τμήμα στενεύει, αποκτώντας ύψος 4m περίπου, ενώ το βάθος του νερού ποικίλει από 0,5 - 1m. Ο διάκοσμος στο τμήμα αυτό του σπηλαίου είναι αρκετά εντυπωσιακός. Μπορούμε να παρατηρήσουμε σταλακτίτες τύπου ’’κουρτίνας’’, ’’κοράλια’’, αλλά και ’’γκουρ’’.
           Στο τρίτο και τελευταίο τμήμα του η σπηλιά πλαταίνει, δημιουργώντας μια μεγάλη και βαθιά λίμνη, την οποία για να τη διασχίσεις πρέπει να κολυμπήσεις. Στη βάθος της λίμνης αυτής υπάρχει ’’σιφώνι’’, από το οποίο προέρχεται το νερό που πλημμυρίζει το σπήλαιο.
       Μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας καβάλας εξερεύνησαν και φωτογράφησαν το σπήλαιο τον Οκτώβριο του 2015, με χαμηλή σχετικά στάθμη νερού. 
       Το 1985 η ΕΣΕ πραγματοποίησε σπηλαιοκατάδυση στο συγκεκριμένο τμήμα του σπηλαίου, αλλά λόγω μεγάλης επικινδυνότητας, η σπηλαιοκατάδυση δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  Εντόπισαν ένα στενό σιφόνι  κι αφού προχώρησαν μερικές δεκάδες μέτρα ,επέστρεψαν με μηδενική ορατότητα . Είχανε μονά υλικά, κάτι που έκανε την προσπάθεια πολύ επικίνδυνη. Σχετικός φάκελος υπάρχει στο αρχείο της ΕΣΕ. Στην αποστολή του 1985 συμμετείχαν οι Λ.Χατζηλαζαρίδης , Θ. Κιτσέλης, Π. Γαλανοπούλου, Σ. Κίρδης , Κ. Μαυρόπουλος.
Δείτε video από τη δράση της Ομάδας στους παρακάτω συνδέσμους: Σπήλαιο Βοσκόβρυση  και  Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας


Ξύλινο γεφύρι στο μονοπάτι της Μεσορόπης


Ο πρώτος καταρράκτης 
Στην είσοδο του σπηλαίου ...

Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου μετά τη στενή είσοδο
Ο εντυπωσιακός διάκοσμος στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου


Η Ε.Σ.Ε επισκέφθηκε το σπήλαιο το 1985 πραγματοποιώντας σπηλαιοκατάδυση 
η οποία όμως δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα λόγω επικινδυνότητας
Στο τρίτο τμήμα του σπηλαίου με τη μεγάλη λίμνη


Στον πυθμένα της λίμνης, στο τρίτο τμήμα του σπηλαίου υπάρχει ''σιφώνι'',
από το οποίο προέρχεται το νερό που πλημμυρίζει το σπήλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου