Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ( ''ΟΡΥΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ'' ) - ΣΠΗΛΑΙΟ (ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ) ΠΑΛΑΙΟΥ ΧΟΡΤΟΚΟΠΙΟΥ ( '' ΠΑΛΙΑ ΝΤΡΑΝΟΒΑ'' )


ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (''ΟΡΥΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ'')


  Σε μικρή απόσταση ΝΔ από το  Δασικό Χωριό Παγγαίου, ( κοντά στην Ελευθερούπολη Καβάλας) σε υψόμετρο 600 m περίπου , ( N 40° 53' 57.5" και E 24° 05' 08.2" ) υπάρχει το σπήλαιο του Δασικού Χωριού Παγγαίου , το ονομαζόμενο και ως ''ορυχείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου''. 
 Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο-σπηλαιοορυχείο, που αναπτύσσεται στη  Μάζα της Ροδόπης, στην γεωτεκτονική ενότητα Παγγαίου. 
 Tο συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι 120-150 m. Μετά από μια σχετικά άνετη είσοδο στην οποία σε παλαιότερες εποχές οι κάτοικοι της περιοχής τοποθετούσαν φάτνη τις ημέρες των Χριστουγέννων, η σπηλιά χωρίζεται σε δύο στενούς διαδρόμους. 
  Πρόκειται για παλιό ορυχείο χαλκού-σιδήρου, το οποίο ανήκει σε ένα ευρύτερο σύστημα μεταλλευτικών στοών και ορυχείων στο Παγγαίο Όρος ( '' Το χρυσοφόρο όρος'' σύμφωνα με το Θουκιδίδη), με στόχο την εξόρυξη μεταλλεύματος, με αποτέλεσμα την απουσία ιδιαίτερου σπηλαιοδιακόσμου. 
  Το σχήμα του συγκεκριμένου ορυχείου (όπως και άλλων παρόμοιων) εξαρτάται από τα σημεία ανάπτυξης της μεταλλοφορίας, καθώς οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι ακολουθούσαν τις ΄΄ μεταλλοφόρες φλέβες ΄΄, που αναπτυσσόταν κατά μήκος ρηγμάτων και διακλάσεων στο μητρικό πέτρωμα. 

Το δασικό χωριό του Παγγαίου

Η  είσοδος του σπηλαίου.ΣΠΗΛΑΙΟ (ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ) ΠΑΛΑΙΟΥ ΧΟΡΤΟΚΟΠΙΟΥ (''ΝΤΡΑΝΟΒΑ'') 
Κοντά στο χωριό Ακροβούνι Καβάλας, στη θέση «Πλαγιά», περίπου 700 m δυτικά του χωριού και 2 Km ΒΑ του Ηρώου του Αυλωνείτη, υπάρχει πληθώρα λαθρανασκαμμένων κιβωτιόσχημων τάφων βυζαντινής/υστεροβυζαντινής μάλον εποχής, ερείπια  οχύρωσης αρχαίου οικισμού  αλλά και βραχογραφίες, αφημένα όλα στην τύχη τους  .
Σε μικρή απόσταση από τα ερείπια της οχύρωσης, μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας Καβάλας εξερεύνησαν στενή καταβόθρα, άγνωστου συνολικού βάθους. Η εξερεύνηση σταμάτησε σε βάθος 15 m περίπου, γιατί λόγω κατάπτωσης ογκόλιθων απαιτείται διάνοιξη. Σπίτι - καταφύγιο υλοτόμων

Στην είσοδο της καταβόθρας


Βραχογραφίες: Σκύλοι;
Βραχογραφίες (Πουλί;)
Ελάφι;

Ξίφος


Οι λαθρανασκαμμένοι κιβωτιόσχημοι τάφοι στην περιοχή της Παλιάς Ντράνοβας


Τμήμα της οχύρωσης του οικισμού


Τα ερείπια της παλιάς Ντράνοβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου