ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΠΛΑΤΑΝΟΤΟΠΟΣ
Ο Πλατανότοπος είναι ένα χωριό στις νότιες υπώρειες του Παγγαίου όρους, σε υψόμετρο 248 m , με συντεταγμένες Ν 40,8434162705 και Ε 24,057571953.
Η ονομασία του χωριού ως το 1926 ήταν Ισιρλί οπότε και μετονομάσθηκε σε Πλατανότοπος, από τα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή. Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν τις κύριες ασχολίες των κατοίκων του χωριού.
Ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό, προχωρώντας δίπλα στο ρέμα που ΄΄κατεβαίνει΄΄ ορμητικό από το Παγγαίο, συναντάμε μια πέτρινη τοξωτή γέφυρα και πολλούς μικρούς καταρράκτες, αλλά και το παλιό χωριό Τσιφλίκ (Τρίτα), του οποίου σώζονται σήμερα μόνο τα ερείπια του πετρόχτιστου σχολείου.
Στην περιοχή ο επισκέπτης-περιπατητής συναντά επίσης «κιούγκια» – πήλινους δηλαδή υδατοσωλήνες – μέσω των οποίων υδρεύονταν η γειτονική Αμφίπολη.
Στην περιοχή ο επισκέπτης-περιπατητής συναντά επίσης «κιούγκια» – πήλινους δηλαδή υδατοσωλήνες – μέσω των οποίων υδρεύονταν η γειτονική Αμφίπολη.
Η ευρύτερη περιοχή του Πλατανότοπου είναι γνωστή για τις πολλές μικρές σπηλιές και βραχοσκεπές, που αφθονούν σε όλο Παγγαίο, χωρίς όμως ιδιαίτερο σπηλαιοδιάκοσμο.Τα σπήλαια αυτά αναπτύσσονται σε κροκαλοπαγείς και λατυποπαγείς ασβεστόλιθους της Γεωτεκτονικής μάζας Ροδόπης, στην ενότητα Παγγαίου (΄΄Αυτόχθονο Ροδόπης΄΄).
.
.
Τα σπήλαια της περιοχής του Πλατανότοπου, επισκέφθηκε και εξερεύνησε η '' Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας'' τον Ιανουάριο του 2016, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εξορμήσεών της,
Σχέδιο από τη χαρτογράφηση του "Σπηλαίου Περιστεριώνας" στον Πλατανότοπο Καβάλας |
Χαρακτηριστικές βραχοσκεπές της περιοχής |
Το χωριό δεν ήταν το Τσιφλίκι αλλά το Αχατλάρ. Το Τσιφλίκι ήταν ανάμεσα πλατανοτοπο -ποδοχωρι
ΑπάντησηΔιαγραφή