Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

ΣΠΗΛΑΙΟ '' ΒΡΑΝΟΚΑΣΤΡΟΥ '' - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

 ΣΠΗΛΑΙΟ '' ΒΡΑΝΟΚΑΣΤΡΟΥ '' - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ 

    Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μας βρήκε στο Παλαιοχώρι Καβάλας, για την  εξερεύνηση του σπηλαίου στο ΄΄Βρανόκαστρο΄΄

    Το Παλαιοχώρι βρίσκεται στη ΒΔ πλαγιά του Παγγαίου όρους. Ανατολικά του Παλαιοχωρίου υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου άμεσα συνδεδεμένου με την ιστορία αλλά και την παράδοση της περιοχής. Πρόκειται για το Κάστρο του Παλαιοχωρίου, που είναι γνωστό ως «το Κάστρο του Αλέξανδρου» ή «Βρανόκαστρο». 

    Το κάστρο αυτό χτίστηκε αρχικά για να προστατεύονται τα μεταλλεία χρυσού που λειτουργούσαν στην περιοχή και χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου. Το Κάστρο εγκαταλήφθηκε όταν τα κοιτάσματα εξαντλήθηκαν. Tο 1185 μ.Χ όμως με τις επιδρομές των Σλάβων στα Βαλκάνια, ο Βυζαντινός Στρατηγός Αλέξιος Βρανάς ανακατασκευάζει το κάστρο, ενισχύει τις οχυρώσεις του και το επανδρώνει. Αυτή τη φορά ο ρόλος του είναι να ελέγχει και να εποπτεύει τη δίοδο που δημιουργούνταν μεταξύ του ορεινού όγκου του Παγγαίου και της Πρασιάδας λίμνης, που κάλυπτε την σημερινή πεδιάδα των Φιλίππων. Ήταν τότε που το «Κάστρο του Αλέξανδρου» μετονομάστηκε σε «Βρανόκαστρο» (Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Καβάλας, Άρης Μεντίζης).


    Το ΄΄Βρανόκαστρο΄΄ προσεγγίζεται εύκολα από το Παλαιοχώρι Καβάλας, μέσω ενός καλαίσθητου σύντομου μονοπατιού, το οποίο περνά από μικρά ξύλινα γεφύρια και μικρά ρέματα, με κιόσκια και παγκάκια για την ξεκούραση του επισκέπτη – περιπατητή.


   Στη δυτική πλευρά του Βρανόκαστρου υπάρχει ένα σπήλαιο που διανοίγεται σε ασυνέχειες και ρήγματα ασβεστόλιθων και μαρμάρων της Γεωτεκτονικής μάζας Ροδόπης, στην ενότητα Παγγαίου (΄΄Αυτόχθονο Ροδόπης΄΄).
Το σπήλαιο έχει βάθος 40 – 50 m. Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται ουσιαστικά από έναν μικρό καρστικό αγωγό διαμέτρου 60 - 70cm περίπου ( μια καταβόθρα), που δημιουργήθηκε κατά μήκος ενός τεκτονικού ρήγματος ΒΑ – ΝΔ διεύθυνσης. Το σπήλαιο είναι στενό έως ιδιαίτερα στενό στα περισσότερα τμήματά του, με μεγάλες κλίσεις 50 έως 70 μοιρών, ακολουθώντας τις επιφάνειες σχιστότητας του πετρώματος  . Χαρακτηρίζεται από αφθονία σπηλαιοθεμάτων, όπως σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σταλακτίτες τύπου ΄΄κουρτίνας΄΄, ΄΄κοράλια΄΄, αλλά και έντονες κατακρημνίσεις. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις έμβιας ζωής εκτός από λίγα αρθρόποδα και μια μικρή αποικία νυχτερίδων.

Το μονοπάτι που οδηγεί στο '' Βρανόκστρο''

Το '' Βρανόκαστρο ''


Η είσοδος του σπηλαίου


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου