Colaz

Colaz

Μενού

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΖΥΓΟΥ - ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΠΗΛΑΙΑ ΖΥΓΟΥ - ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

                    Τα σπηλαιορυχεία της περιοχής του Ζυγού – Κρυονερίου (π.χ ‘’ Περιστεριώνας ‘’)  ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα σπηλαίων – ορυχείων της περιοχής της Καβάλας. Το βάθος, τα σπηλαιοθέματά τους και η μορφολογία τους, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, αφού πρόκειται στην πραγματικότητα για ορυχεία, άρα ακολουθούν τις ''φλέβες'' των πολύτιμων μετάλλων, κατά μήκος των ρηγμάτων της περιοχής. Έτσι δικαιολογείται επάξια και ο χαρακτηρισμός του Παγγαίου όρους ως “χρυσοφόρο”.

                Η μεταλλευτική δραστηριότητα για την αναζήτηση των πολύτιμων μετάλλων (σίδηρος, χαλκός,χρυσός, ασήμι,  κ.λ.π.) ήταν μια από κύριες ασχολίες, με τον χρυσό να αποτελεί κάποτε την κύρια πηγή εσόδων. Οι Φοίνικες, με βασιλιά τον Κάδμο, που έφτασαν στο Παγγαίο το 1.400 π.Χ., ανακάλυψαν πρώτοι τον χρυσό, εξέλιξαν τις τεχνικές εξόρυξης αλλά και αύξησαν κατά πολύ την παραγωγή. Οι Σάτρες, άγρια θρακική φυλή ήταν από τους κύριους  κάτοχους  των  ορυχείων χρυσού ,καθώς  παρέμεναν απρόσβλητοι από τους επίδοξους εισβολείς-κατακτητές, αφού σε περίπτωση κινδύνου αποσύρονταν  στις απρόσιτες - χιονοσκέπαστες κορυφές  του Παγγαίου .
                 Η  «Σκαπτή ύλη» και τα μεταλλεία του ιστορικού Θουκυδίδη υποθέτεται ότι ήταν  κάπου στην ευρύτερη  περιοχή. Ο Πλούταρχος, στο βίο του Κίμωνα αναφέρει ότι ο Θουκυδίδης εξορίστηκε και πέθανε στην Σκαπτή ύλη.
                Τα ορυχεία αυτά χρηματοδότησαν την Μακεδονική  Δυναστεία του Φιλίππου Β΄ και την νικηφόρα εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με το Στράβωνας, τα έσοδα από τα μεταλλεία έφθαναν τα 1.000 τάλαντα τον χρόνο, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Βέβαια με τον πλούτο τους, προκάλεσαν αρκετούς  πολέμους  με σκοπό την κυριότητα των κοιτασμάτων,  με διεκδικητές από όλη την αρχαία Ελλάδα  και τον τότε γνωστό κόσμο.(Πηγή: Βαρυπάτης Σ.)

Η είσοδος ενός εκ των σπηλαίων - ορυχείων






















Ο ''πυρετός'' του χρυσού έχει αγγίξει πολλούς από τους συμπολίτες μας με τραγική κατάληξη πολλές φορές






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου