Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΄΄ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΄΄

ΣΠΗΛΑΙΟ - ΟΡΥΧΕΙΟ ΄΄ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΄΄

Το σπήλαιο-ορυχείο ΄΄ Μεταλλεία  Παλιάς Καβάλας ΄΄ βρίσκεται  λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από το ορεινό, γραφικό χωριό της Παλιάς Καβάλας, ΒΑ του χωριού ενώ συνδέεται με τον τραγικό χαμό τεσσάρων σύγχρονων χρυσωρύχων.
Ανήκει προφανώς και αυτό στην ευρύτερη ενότητα των σπηλαίων - ορυχείων της περιοχής Καβάλας, μαζί με αυτά στην περιοχή Ζυγός - Κρυονέρι, στο Παγγαίο και στο Σύμβολο Όρος, στα βουνά της Λεκάνης κ.λ.π.
Το σπήλαιο-ορυχείο εντυπωσιάζει με το μεγάλο βάθος του αλλά και με το πλήθος  και τη στενότητα των διαδρόμων του. Η κεντρική στοά της εισόδου, αρχικά είναι ευρύχωρη, μετά από λίγο  όμως καταλήγει σε τρεις στενές διόδους διαστάσεων 0,60Χ0,60 m περίπου. Οι τρεις αυτές στενές δίοδοι οδηγούν σε μια μικρή αίθουσα, από την οποία  ξεκινούν και άλλες στενές δίοδοι, με διαφορετική κατεύθυνση η κάθε μία, που κι αυτές διακλαδίζονται σε άλλες με τον ίδιο τρόπο.
Η πλήρης εξερεύνηση του σπηλαίου-ορυχείου είναι δυνατή μόνο τους μήνες με χαμηλή στάθμη των υπόγειων υδάτων, γιατί σε αρκετά σημεία υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα (από υπόγεια μάλλον πηγή παρά από επιφανειακά ύδατα), που απαγορεύουν την είσοδο-εξερεύνηση στα βαθύτερα τμήματα του. 

Η είσοδος του σπηλαίου - ορυχείου ΄΄ Μεταλλεία Παλιάς Καβάλας ΄΄

Μετά την ευρύχωρη είσοδο ακολουθούν στενές δίοδοι που διακλαδίζονται σε άλλες 


Η ΄΄σχετικά ευρύχωρη ΄΄ αίθουσα από την οποία ξεκινούν και διακλαδίζονται πλήθος από στενές δαιδαλώδεις στοές


Σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα ύδατα καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την εξερεύνηση του σπηλαίου - ορυχείου ορισμένες περιόδους του έτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου