Colaz

Colaz

Μενού

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ '' ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ '' , '' ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ '' - ΖΥΓΟΣ - ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΠΗΛΑΙΟ '' ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ '' , ΣΠΗΛΑΙΟ '' ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ '' - ΖΥΓΟΣ - ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το σπήλαιο της  ''Αγίας Ελένης'' αλλά και το σπήλαιο '' Μαύρη Τρύπα '' στην περιοχή Ζυγού - Κρυνερίου Καβάλας '' ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα σπηλαίων - σπηλαιορυχείων της περιοχής, όπως και  το σπήλαιο του ''Περιστεριώνα'', τα ''Δίδυμα Σπήλαια'', τα '' ορυχεία της Παλιάς Καβάλας ''  κ.λ.π.

Το βάθος του σπηλαίου της  ''Αγίας Ελένης'' αλλά και του σπηλαίου '' Μαύρη Τρύπα '' είναι σχετικά μικρό (200 - 300m περίπου), ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία πλούσιου διακόσμου, αφού πρόκειται στην πραγματικότητα για ορυχεία.Ακόμη και σήμερα είναι εμφανή τα σημάδια της έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας του απώτερου αλλά και πρόσφατου παρελθόντος. Τα ορυχεία εγκαταλήφθηκαν όταν τα πολύτιμα μεταλλεύματα εξαντλήθηκαν.
Χαρακτηριστικό της κοπιώδους προσπάθειας του ανθρώπου να αντλήσει από τη Γη τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι, σίδηρος, χαλκό κ.ά.) αλλά και να εκμεταλλευθεί κάθε φυσικό πόρο, είναι οι πήλινοι σωλήνες  κυκλικής ή ημικυκλικής διατομής, που υπάρχουν ακόμη στο σπήλαιο της ''Αγίας Ελένης'' οι οποίοι αποστράγγιζαν το ορυχείο αλλά πιθανόν και να υδροδοτούσαν την Καβάλα  και άλλους οικισμούς της περιοχής.   
Στην περιοχή του Ζυγού - Κρυονερίου σε υψόμετρο 400 - 500m περίπου, ΒΑ του χωριού, διανοίγονται αρκετά ακόμη σπήλαια - ορυχεία. Η '' Σκαπτή Ύλη '' και τα μεταλλεία του Θουκυδίδη υποθέτεται ότι ήταν κάπου στην ευρύτερη περιοχή, και ήταν αυτά που χρηματοδότησαν τη μακεδονική δυναστεία του Φιλίππου Β΄ αλλά και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 













Η είσοδος του σπηλαίου '' Μαύρη Τρύπα ''





Ο πήλινος σωλήνας μέσω του οποίου γινόταν η υδροδότηση της Καβάλας αλλά και άλλων οικισμών της περιοχής














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου