Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

΄΄ ΑΣΚΗΤΟΤΡΥΠΑ'' - ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ (04)

ΣΠΗΛΑΙΟ ΄΄ ΑΣΚΗΤΟΤΡΥΠΑ'' - ΠΑΓΓΑΙΟ ΟΡΟΣ - ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ (04)


Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας πραγματοποίησε ανάβαση στο μονοπάτι 04 ( ή μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας) του Παγγαίο Όρους (καταλήγει στην Κορυφή Τρίκορφο) και εξερεύνηση του σπηλαίου της ΄΄Ασκητότρυπας΄΄. Η εποχή αυτή είναι ιδανική για πεζοπορία στο Παγγαίο, με την πανδαισία χρωμάτων που επικρατεί.
Το μονοπάτι, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει πρόσφατα καθαριστεί, ξεκινά από το διάσημο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας, ( χτίστηκε το 450 μ.Χ., σε υψόμετρο 550m). Ανηφορίζει μέσα από πυκνό δάσος οξιάς αλλά και ελάτων (το μοναδικό δάσος ελάτων στο Παγγαίο). Μετά από πεζοπορία 45-50 min. περίπου, το μονοπάτι συναντά έναν φαρδύ αυχένα (θέση ΄΄Κεντίκι΄΄, υψόμετρο 950 m. περίπου). Συνεχίζοντας την πεζοπορία για άλλα 25-30 min. υπάρχει το δεύτερο ΄΄μπαλκόνι΄΄ του μονοπατιού (υψόμετρο 1100m. περίπου) με θέα προς τη Νικήσιανη και τον κάμπο των Φιλίππων. 
Από το δεύτερο αυτό ΄΄μπαλκόνι΄΄ και μετά από πορεία άλλων 15 min. περίπου, φτάνει κανείς στην ΄΄Ασκητότρυπα΄΄ σε υψόμετρο 1150 m.
Η ΄΄Ασκητότρυπα΄΄ ( 40.95οΒ, 24.10οΑ) διανοίγεται σε μάρμαρα και ασβεστόλιθους της γεωτεκτονικής μάζας Ροδόπης στην ενότητα Παγγαίου( ΄΄Αυτόχθονο Ροδόπης΄΄). Είναι ένα μικρό σε μήκος διαδρομών (150 m. περίπου) οριζόντιο σπήλαιο. Στην ευρύχωρη είσοδο του σπηλαίου, αλλά και στο δεύτερο τμήμα του υπάρχουν ογκόλιθοι λόγω καταπτώσεων τμημάτων των βράχων της οροφής. Στη συνέχεια υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σπηλαιοθεμάτων, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όπως μια κολώνα με ύψος περίπου 6m. 
Αξιοσημείωτη επίσης είναι η παρουσία μιας μεγάλης αποικίας νυχτερίδων.
Η ΄΄Ασκητότρυπα΄΄ λόγω της εγγύτητάς της με το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας, αποτελούσε καταφύγιο για τους μοναχούς σε δύσκολες περιόδους, αλλά λόγω και της ευκολίας πρόσβασης τα τελευταία χρόνια, είναι γεμάτη από επιγραφές μερικές από τις οποίες ιστορικής πλέον σημασίας.


Το διάσημο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας
Το μονοπάτι 04 που καταλήγει στην κορυφή Τρίκορφου
Orienteering ...
Θέση ΄΄ Κεντίκι΄

Η είσοδος του σπηλαίου της ΄΄Ασκητότρυπας΄΄
Η είσοδος του σπηλαίου της ΄΄Ασκητότρυπας΄΄

Η εντυπωσιακή ΄΄κολώνα΄΄ ύψους 6m περίπου στο τρίτο τμήμα του σπηλαίου


Η εντυπωσιακή ΄΄κολώνα΄΄ ύψους 6m περίπου στο τρίτο τμήμα του σπηλαίου


Μερικές από τις επιγραφές του σπηλαίου έχουν πλέον, λόγω παλαιότητας, ιστορική αξίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου