Colaz

Colaz

Μενού

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΟ(& ΜΙΚΡΟ) ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ - ΣΕΡΡΕΣ

ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ - ΣΕΡΡΕΣ

   Το Μεγάλο Σπήλαιο Επταμύλων, βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του Μενοίκιου Όρους. Ανακαλύφθηκε το 1965, όταν οι εργασίες και εκρήξεις στο παρακείμενο λατομείο, προκάλεσαν την κατάρρευση τμήματος του πρανούς  αποκαλύπτοντας την στενή είσοδό του σπηλαίου.
  Η είσοδος, με διαστάσεις 1,0 Χ 0,50 m , βρίσκεται σε ύψος περίπου 40 m από τη βάση του λατομείου,  και χωρίζεται από ένα σταλακτίτη σε δύο επιμέρους τμήματα. Εκτός από το μικρό μέγεθος της εισόδου, η προσέγγιση του σπηλαίου, παρουσιάζει μια ακόμη δυσκολία, αφού απαιτεί κατάβαση 4 m περίπου από την κορυφή του λατομείου  και στη συνέχεια μια μικρή ΄΄τραβέρσα΄΄. Αυτή όμως η δυσκολία προσέγγισης είναι που προστάτευσε το σπήλαιο, διατηρώντας έναν εκπληκτικό σε ποικιλία, αφθονία και ομορφιά σπηλαιοδιάκοσμο, σταλακτιτών, σταλαγμιτών, σταλακτιτών τύπου ΄΄κουρτίνας΄΄, ελικτίτες, αραγωνίτες. κ.λ.π.
   Το Σπήλαιο αναπτύσσεται σε Παλαιοζωικά μάρμαρα και ασβεστόλιθους της Μάζας της Ροδόπης, της γεωτεκτονικής ενότητας του Παγγαίου. Οι καρστικοί σχηματισμοί  και η μορφολογία των διαδρόμων του υποδηλώνουν ότι πρόκειται για κοίτη υπόγειου ποταμού. Οι διάδρομοι του είναι ως επί το πλείστον φαρδείς, με συνολικό μήκος διαδρόμων 700 - 800 m., αν και στο τελευταίο τμήμα του σπηλαίου οι διάδρομοι γίνονται ιδιαίτερα στενοί (ύψος 20-25 cm).


   Μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας Καβάλας εξερεύνησαν το Μεγάλο και Μικρό σπήλαιο Επταμύλων Σερρών την Κυριακή 20/11/16  . 




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου