Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

ΣΠΗΛΑΙΟΠΑΡΚΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ -ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΠΗΛΑΙΟΠΑΡΚΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ) - ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

     Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας ( Λουτρών Πόζαρ ) είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας , εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών (΄΄ Λουτρά Πόζαρ΄΄ ), στα ανάντη του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 
     Στην περιοχή έχουν καταγραφεί, ερευνηθεί και μελετηθεί από το 1990 μέχρι σήμερα, 15 μικρά και μεγαλύτερα σπήλαια. Τα σπήλαια αυτά αναπτύσσονται σε νηριτικούς ασβεστόλιθους της Πελαγονικής ζώνης και ανήκουν από πλευράς σπηλαιογένεσης στην κατηγορία των υπογενών σπηλαίων.
     Από τα 15 αυτά σπήλαια, η '' Αρκουδοσπηλιά '' και η '' Αύρα '' έχουν παλαιοντολογικό ενδιαφέρον (το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ πραγματοποιεί έρευνες και ανασκαφές), των '' Ανταρτών '' είναι κλειστό για αρχαιολογικές έρευνες, το '' Βάραθρο '' είχε στο παρελθόν αξιοποιηθεί τουριστικά, του '' Μπαρ ή Κεραμικών '' έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.
     Η σημερινή κατάσταση του σπηλαιοπάρκου γεμίζει τον επισκέπτη με απέραντη θλίψη, καθώς απέχει πολύ, από όσα είχε οραματιστεί ο εμπνευστής και δημιουργός του Κ.Ατακτίδης. Μια ιδέα πρωτοποριακή, που σήμερα έχει καταλήξει να είναι σπήλαια κλειδωμένα και εγκαταλειμμένα, τουρίστες να περιφέρονται μάταια αναζητώντας τις εισόδους των σπηλαίων, παραβιασμένες περιφράξεις, λαθρανασκαφές, σκουπίδια. 

Υ.Γ : Σεβόμενοι την επιθυμία της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπηλαίων.

Στην είσοδο του σπηλαίου της '' Αρκουδοσπηλιάς ''Η είσοδος στο σπήλαιο ''Βάραθρο'', που είχε στο παρελθόν αξιοποιηθεί τουριστικά

Στην είσοδο του σπηλαίους ''Αύρα''Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου