Κορύλοβος Φωτο

Κορύλοβος Φωτο

Μενού

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

ΣΠΗΛΑΙΟ ''ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΚΡΟΒΟΥΝΙΟΥ''

ΣΠΗΛΑΙΟ ''ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΚΡΟΒΟΥΝΙΟΥ''

Σε μικρή απόσταση από τα λατομεία Ακροβουνίου, με συντεταγμένες N40° 54' 09.7" και E24° 13' 00.7" υπάρχει ένα οριζόντιο σπήλαιο, συνολικού μήκους 200 m περίπου, με εντυπωσιακά σπηλαιοθέματα, που αναπτύσσεται σε μάρμαρο της γεωτεκτονικής μάζας Ροδόπης, στην ενότητα  Παγγαίου.

Μετά από μια ''βαραθρώδου'' τύπου είσοδο, βάθους 8m περίπου, στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου, υπάρχουν ογκόλιθοι, λόγω καταπτώσεων τμημάτων των βράχων της οροφής (πιθανότατα λόγω της έντονης δραστηριότητας του παρακείμενου λατομείου). 
Δεξιά και αριστερά των ογκόλιθων σχηματίζονται δύο μικρά βάραθρα με εντυπωσιακό σπηλαιοδιάκοσμο.

Στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου, υπάρχει ένας μεγάλος ευρύχωρος θάλαμος, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό διάκοσμο, με ποικιλία σταλακτιτικού και σταλαγμιτικού υλικού, σταλακτίτες τύπου κουρτίνας, ΄΄κοράλια'', γκουρ, κ.λ.π.


Στο τελευταίο του τμήμα το σπήλαιο γίνεται ιδιαίτερα στενό, με ποικιλία όμορφων σπηλαιοθεμάτων.

Το σπήλαιο επισκέφθηκαν και εξερεύνησαν μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας Καβάλας στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εξορμήσεων της.


Η ''βαραθρώδους'' τύπου είσοδος του σπηλαίου


Το τμήμα του σπηλαίου με τις καταπτώσειςΣτο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου, με τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά  σπηλαιοθέματαΤο σπήλαιο φιλοξενεί μια μεγάλη αποικία νυχτερίδων


Στο τρίτο του τμήμα το σπήλαιο στενεύει, αλλά ο διάκοσμος παραμένει εντυπωσιακός
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου